Aprofitem tot el pa.


En un planeta on 870 milions de persones passen gana sembla inacceptable que es malbaratin aliments, però més d’un terç del menjar que es produeix al món acaba a les escombraries. Als camps, als supermercats, als restaurants i també a les llars es llença menjar en bon estat, i Catalunya i Espanya no en són una excepció.
Tirar_comida

A l’Estat espanyol, on el 21% de la població viu per sota del llindar de la pobresa i es llencen cada any 9 milions de tones de menjar. Esther Vivas, activista i investigadora en moviments socials i polítiques agrícoles i alimentàries, assenyala en un article al diari Público que “la crisi converteix el malbaratament en un drama macabre, on mentre milions de tones de menjar són desaprofitades anualment, milions de persones no tenen res per menjar”. Des del camp fins al plat, en tot el procés de la cadena alimentària es llencen aliments en perfecte estat. Pot ser perquè el preu cau per sota dels costos de producció i a l’agricultor no li surt a compte recol·lectar la fruita o la verdura, perquè els aliments caduquen a les prestatgeries dels grans distribuïdors, o perquè tant els restaurants com els consumidors/ores compren més del que necessiten.

En aquest sentit, Esther Vivas opina que la funció principal dels aliments, alimentar-nos, ha quedat en un segon pla, i aquests s’han convertit “en mercaderies de compra i venda”. Així, afirma que “l’impacte de la globalització alimentària al servei dels interessos de l’agroindústria i els supermercats, promovent un model d’agricultura quilomètrica, petrodependent, deslocalitzada, intensiva, que fomenta la pèrdua de l’agrodiversitat i la pagesia… té una gran responsabilitat en aquesta situació”. Canviar aquesta realitat no és gens fàcil dins la societat de consum, però sí existeixen algunes campanyes, moviments, guies, etc. que intenten aportar el seu granet de sorra fent propostes en aquest sentit.[1]

pan

Des de “De Vei a Vei” som conscients que la funció primordial del menjar és alimentar-nos. És per això que hem iniciat una col·laboració amb el Forn Belmonte per poder aprofitar el pa que no ha pogut ser venut i distribuir-ho entre persones que ho necessiten. Estem tot just començant, però trobem que ara mes que mai té molt sentit. L’incansable Enric de Confeccions Bernaus està entregant el pa a les famílies. Moltes gracies!

“els valors que no tenen preu, com la justícia social o la cura del medi ambient, són arguments fonamentals que han de dur-nos a revisar la nostra particular alimentació”. Gustavo Duch
……………….

[1]Text pres de xarxanet.org

Quant a

ONG, del barride sant antoni dedicada a l' ajut de les persones amb necessitats bàsiques

Tagged with: , ,
Arxivat a Sant Antoni, serveis socials

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

Categories
%d bloggers like this: