Gemma Rodriguez al plenari de l’Eixample


El 9 de Juliol la Gemma Rodríguez, voluntaria de atenció directa a les families, va llegir un prec al plenari del Districte de l’Eixample. Us compartim la seva intervenció:

la foto 1 (1)

……………………..

Bona tarda, sóc Gemma Rodriguez i represento  la ONG de Veí a Veí del barri de Sant Antoni. Formo part d’un dels equips de lliurament de menjar fresc.

Primer de tot, donar-vos el nostre recolzament des de la ONG de Veí a veí  a totes les propostes que formin part d’un pla per solucionar, de manera urgent la precària situació en la que es troben tantes famílies i a la planificació de sistemes efectius de detecció d’aquestes situacions.

Entre 500 escoles publiques i concertades de Barcelona s’han enregistrat gairebé 3000 nens amb alimentació deficient. A quant pot augmentar aquesta xifra si afegim els no detectats? La malnutrició d’una criatura implica, forçosament, la gravetat de la situació de la resta dels membres de la família.

El contacte directe amb les famílies que acollim al nostre projecte ens evidencia diàriament la gran quantitat de veïns i veïnes que no poden cobrir, ni tan sols les necessitats mes bàsiques d’higiene personal, com són les compreses o els bolquers, ni d’alimentació, com serien les llets maternitzades pels nadons…

La detecció d’aquestes situacions familiars no és tan fàcil si de base no hi ha un treball d’implicació de proximitat de quanta més gent millor.

Es imprescindible però, que tots obrim be els ulls per a ser més eficaços en la detecció, i per això es necessària la implicació i col·laboració de tot l’entorn fent una mena de teranyina veïnal: el botiguer de la cantonada es pot adonar que aquella clienta fidel fa un temps que no compra certs productes, o la veïna del sisè, que se n’adona  que la senyora gran del segon, que viu sola, fa dies que no surt de casa…

Des de la Nostra ONG de Veí a Veí, s’ha anat creant una xarxa de motivació-implicació que ens ha permès anar creixent, sempre col·laborant mútuament amb serveis socials i de manera no excloent. Així mateix ho fem amb les parròquies del barri, a les quals enguany els hi hem lliurat ja mes de deu tones de menjar sec.

Nosaltres som veïns, estem al carrer i aquesta proximitat ens permet actuar amb rapidesa i efectivitat…

Som deu voluntaris que donem suport a 140 persones a les quals els hi lliurem productes frescos d’alimentació, d’higiene personal, i d’altres objectes de manera totalment personalitzada. Mantenim amb aquestes famílies una estreta relació personal , on per sobre de tot esta el respecte a la seva intimitat i dignitat. Així, es van creant vincles de confiança i d’interrelacions. A través dels vals amb els que van a buscar les viandes als comerços es crea una relació amb el botiguer que fa que aquest s’impliqui voluntàriament, col·laborant també en aquest projecte.. A la vegada les famílies usuàries es converteixen, en molts casos, en voluntaris per altres tasques o serveis que poden oferir als seus veïns…. És un  REBRE… DONAR…. PARTICIPAR.

Nosaltres no som un recurs pal·liatiu, no fixem el nostre objectiu en donar-los només el que no tenen, sinó que volem ser capaços  de potenciar les seves capacitats, tal vegada malmeses ara per les circumstàncies, però que hi són i puguin desenvolupar-les per sortir de la situació en que es troben

Com he dit abans el nostre projecte acull a 140 persones.  A dia d’avui veiem limitada la nostra capacitat d’actuació, podríem arribar a molta més gent i fer més del que fem si comptéssim amb més recursos. Vivim en un barri, Sant Antoni que té una població de 38.000 habitants. Som molts veïns amb ganes de participar i d’engegar projectes comuns. Ens manquen recursos per tirar-los endavant, i no parlo exclusivament de recursos econòmics, sinó també d’estructures, llibertat per poder prendre decisions…. Ens sentim molt lligats al nostre entorn i aplaudim aquesta iniciativa d’ajudar a moltes famílies de Barcelona. Creiem, que si l’Ajuntament i les xarxes de proximitat treballem plegats, generem riquesa més que no pas pal·liem mancances.

Volem fer-nos responsables del nostre entorn, si aquest millora tots ens hi sentirem millor.

Som molts veïns a Sant Antoni, amb ganes, amb esperit de barri, amb un sentiment de pertànyer a una comunitat que s’agermana per donar la ma a qui ho necessita… i tenim l’eina més preuada per fer possible qualsevol projecte comunitari: LA SOLIDARITAT

la foto 2 (1)

……………………..

Moltes gràcies Gemma!

Quant a

ONG, del barride sant antoni dedicada a l' ajut de les persones amb necessitats bàsiques

Arxivat a Difusió, Sant Antoni, serveis socials
2 comments on “Gemma Rodriguez al plenari de l’Eixample
  1. jordi ha dit:

    Moltes Felicitats! Gemma. Tota una crac. Perfecte.
    M’ agrada sobretot l’ interès que i posa el Conseller de govern del districte, tot escoltant a la nostra Gemma. Tot un exemple de polític entregat a la seva feina.

  2. Josefa ha dit:

    Si, el senyor conselle de CiU sembla ser que no té massa interés en sentir el patiment dels nostre veïns

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

Categories
%d bloggers like this: