Qui som

Sobre la impotència de no saber com donar suport als nostres veïns i veïnes

A finals de 2011 un grup de veïns i veïnes ens vàrem adonar que una mare del nostre barri estava buscant menjar en els contenidors d’escombraries. Era una persona que tots coneixíem de vista. Aquesta imatge ens va trasbalsar. En primer lloc, perquè ens va fer conscients que hi havia gent propera a nosaltres que no tenia cobertes les necessitats bàsiques i en segon lloc, aquest fet ens va fer sospitar que aquesta situació de precarietat es podria estendre a moltes més persones, sense comptar totes aquelles que no s’atrevien a demanar ajuda per desconeixement o vergonya. Finalment, i potser el fet més important, era descobrir que no sabíem com recolzar-nos entre nosaltres.
Ens va sobtar molt veure la distància que posa la ciutat entre les persones i que impossibilita la col·laboració més bàsica entre la gent del barri.

Sobre la determinació comunitària de voler col·laborar.

El primer pas que vàrem fer, va ser informar-nos de totes les iniciatives que actuaven en el nostre barri, amb l’objectiu de recolzar als veïns i veïnes per a cobrir les seves necessitats bàsiques. Per fer aquesta tasca, ens vàrem adreçar tant als Serveis Socials de Sant Antoni com a les entitats d’àmbit privat que ja treballaven en aquesta direcció.
Un cop feta aquesta aproximació, vam reflexionar quines mancances no estaven cobertes encara i a on nosaltres podríem aportar la nostra col•laboració. En aquell moment, hi havia dues parròquies al barri (Sant Ferran i la Preciosíssima Sang) que oferien menjar sec i roba a veïns i veïnes. D’una banda, ens vam proposar aconseguir alimentació seca per a aquestes entitats i per l’altra, en veure que ningú oferia menjar fresc, sense garantir una alimentació saludable, ens vàrem decidir cobrir aquesta necessitat coordinats amb Serveis Socials.
Aquest va ser el nostre punt de partida de la nostra organització (2011).

Sobre l’empoderament com objectiu social

Després de les primeres passes, érem conscients que havíem de treballar a partir d’una cadena de relacions. Una cadena que havia d‘anar teixint una xarxa veïnal amb ganes d’anar tots a una, amb ganes d’influir en la justícia social de qui viu al costat. En definitiva, un grup de persones del barri que fent pinya s’havien d’empoderar amb l’objectiu de pal•liar les carències bàsiques que patia la gent del voltant. Treballant amb les persones, vam ser conscients que la falta de necessitats bàsiques provocava una disminució en la confiança de les capacitats de qui necessita suport. En conseqüència, a banda de cobrir necessitats materials, calia fer conscients als receptors de les seves capacitats, dels seus punts forts, necessaris per assentar els pilars sobre on refer-se. El que volíem evitar era un vincle de desigualtat i dependència. Per a començar a aconseguir aquesta igualtat vàrem començar a oferir a les persones usuàries del projecte, fer de voluntàries en altres projectes de l’ONG. A la vegada es va a començar a entregar un full de normes de funcionament que calia acceptar per a establir un marc de relació objectiu, no pas caritatiu.

5 pensaments sobre “Qui som

 1. Buenos dias,
  Mi nombre es SolKarin Lemus, te escribo en nombre de nuestros compañeros y mio de nuestra oficina en BCN, deseariamos haceros un aporte en productos de primera necesidad, me gustaria saber si puedo hablar con vosotros. Mi numero es 93 508 91 47.
  Horario de oficina de 9.00 a 18.00 gracias.

 2. voldria saber com podria col.laborar com a voluntaria ja que disposi de unes hores lliures a a setmana i tinc moltes ganes de col.laborar amb qualsevol cosa que pugui ser de utilitat. Gracies

  1. Hola bona tarda.
   Els horaris de l’ ONG, son de 6 a 8 de la tarda, de dilluns a dijous al 93 425 06 49 – Avgda de Mistral, 30 baixos, però el local de recollida el tenim a Tamarit, 149 i heu de posar-se d’ acord amb l’ Esperança.
   Gràcies.

 3. Hola!
  tinc varies cosetes de bebes que de vosaltres voler-ho m’agradaria fer-vos arribar i tambe volia saber si per la campanya de Nadal/ Reis voleu joguines en bon estat.

  gracies!!!

  Lidia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s